Neidan chikung
(belső elixír)

A neidan chikung gyakorlásakor a chi a testben gyűlik össze, és belülről áramlik a végtagokhoz. A gyakorlás elsősorban mentális. Végezhető dan tien gyakorlatokkal, (az alhasban található energiaközpont) vagy gondolati úton. A neidan a chi keringetésében három pályát határoz meg:

Tűz-pálya

A pálya a dan tiennél kezdődik, levezet a farokcsontig, majd követi a gerincet a háton felfelé, a fejtetőn áthaladva a test elülső részén újra lefut a dan tienbe. A chi ennek megfelelő irányításával megvalósítható az úgynevezett "Kis keringetés". A gyakorlat következő szintje lehet a "Nagy keringetés" amikor a chit a végtagokhoz majd a bőrhöz és a csontvelőhöz juttatjuk.

Szél pálya

Az itt történő chi keringetés a Tűz-pályáéval ellenkező irányba vezeti a chit. Célja a többlet chi keringésének csökkentése, a különböző okok miatt túl pozitív chi-keringés lassítása, valamint az alsó dan tienben fejlesztett chi felhasználása, a középső dan tienben (a solar plexusnál lévő energiaközpont) fejlődő chi hűtésére.

Víz-pálya

Speciális, magas szintű gyakorlat melynek során a fejlesztett chit a gerincben tárolva és onnan az agyba vezetve az agy és a szellem energiáját fokozzuk. Az energetizált tudat ezután képes a chi szintjének beállítására a szervekben és más testrészekben. Nemcsak hosszú és egészséges életet biztosít, hanem lehetővé teszi a megvilágosodás elérését is. A neidan elsajátítása tapasztalt oktató vezetése nélkül, vagy helytelen gyakorlása rendkívül veszélyes lehet, és súlyos következményekkel járhat.