A chi mint energia

A világegyetemet a chi, a mindent betöltő energia, a „kozmikus lélegzet” hatja át. A chi fogalma valójában csak tökéletlenül közelíthető meg mechanisztikus - materialista eszközeinkkel. Ezért addig, amíg nyugati szokásunk szerint valamit nem tudunk bizonyítani, nem is érdeklődünk a hasznosítás lehetősége iránt. A hagyományos kínai felfogásban minden fajta energiát a chi szó jelöl. Eszerint az energiákat, az erőket a különböző folyamatokban alapvetően két ellentétes tulajdonság jellemzi. A két ellentétes tulajdonságnak a yin és a yang nevet adták.

Az univerzum az ellentétes erők dinamikus ingadozásának és változásának állapotában van, amelyek a Tao törvényszerűségei szerint zajlanak. A kínai és indiai hagyományok és tapasztalati tudás szerint, az élet és egészség a szervezetünkben áramló életerővel kapcsolatos. Kínában chinek nevezik ezt az életerőt. Nyugati kultúránk elemző és anyagi szemléletű tudósai több kísérletet tettek ennek az energiának a meghatározására.

Fáradozásuk csak részben tekinthető sikeresnek. Az is lehet, hogy inkább megtévesztő az az eredmény, amit eddig elértek. Mindenesetre keresték a kapcsolatot az idegrendszer, a vér és nyirok valamint a chi között, bár valószínűleg a chi keringésének csak anyagi változásokban megnyilvánuló következményeivel találkozhatnak. Amilyen összefüggéseket felfedeztek, az minden bizonnyal értékes, de lényegében napjainkig nem találtak olyan meghatározást, amelyet a gyakorlók, és a kínai orvostársadalom is elfogadna..

Általánosan háromféle chi-t különböztetünk meg:

A mennyei, vagy égi chi (Tian Chi)

Hatása az égitestek és a föld kapcsolatában jelentkezik. Befolyással van a föld, és az élőlények állapotára. E chi-nek az egyensúly helyreállítására tett kísérletei járnak különböző szélsőséges vagy szokatlan természeti jelenségekkel.

A földi chi (Di Chi)

Magába fogadja a mennyei chi-t, amely befolyásolja és irányítja. A Föld energiái ugyancsak egyensúlyra törekednek. Az egyensúlyvesztésnek markáns jelei vannak, (természeti katasztrófák) a harmónia viszont az élőlények egészséges fejlődését teszi lehetővé.

Az emberi chi, (Zen Chi)

Mindkét előbbi energia befolyása alatt áll az ember. A természet valamennyi élőlényével egyetemben, a mennyei, és a földi chi hatásában él.

Egyértelmű tehát hogy a chi tágabb és általánosabb értelmű, mint a legtöbben gondolnák. Nem csupán az emberi test energiaáramlására utal, hanem magát az energiát is jelenti, valamint az energia fajtáját és szintjét is kifejezi. Fontos ezt megértenünk, hogy elménk ne szűken értelmezze a chi-t, mert az határt szabna megértésének és fejlődésünknek.