A chikung és a gyógyászat

A nyugati kultúránkat követő orvoslás mára gyakorlatilag széles körben elfogadta és tiszteli az akupunktúra gyakorlatát.

A gyakorlatok hatását az akupunktúra figyelembevételével érthetjük meg legkönnyebben. A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint az egészség kulcsa a chi egyenletes és megfelelő keringése. Ezt biztosítja, illetve állítja helyre az akupunktúra, akupresszúra, a chikung, sok esetben kombinálva moxával, köpölyözéssel, az étrend beállításával, illetve gyógynövények, teák alkalmazásával.

Kínai kórházakban az orvosok speciálisan összeállított chikung gyakorlatokat is végeztetnek a betegekkel. 1979-ben, Pekingben tartottak tudományos konferenciát, ahol óriási figyelmet keltett a chikung, széles körben való alkalmazhatóságával és egyszerű hozzáférhetőségével. A tradicionális kínai medicina újrafogalmazásában nagy szerepet szánnak a chikungnak. Elsősorban Svájcban, az USA-ban, Japánban, Oroszországban, valamint Nyugat-Európa fejlett országaiban, és Kínában folynak kutatások a chikung betegségekre való hatásában. Fő témák; a rákos sejtek működésének befolyásolása; műtéti érzéstelenítésre való felhasználás; a szívizom vérellátásának javítása; agyi elektromos változások a chikung hatására, ezzel a látás hallás befolyásolása. Tanulmányozzák az immunrendszer változásait, a csonttörések gyógyulását, és a nemi aktivitás változását. Sok súlyos betegség gyógyításában értek el igazolt klinikai sikereket, és eredményeket várnak a paranormális jelenségek és a chikung összefüggéseinek vizsgálatától is.

A mai nyugati civilizációban élő ember számára a stressz egyenletes tűrése illetve feldolgozása az egyik legkedvezőbb eredménye a chikung gyakorlásnak, mind szellemi, mind fizikai teherbírása megnő a gyakorlónak.