Akupunktúra

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslásban a legdominánsabb, legnagyobb kiterjedésű rész. Egy teoretikus és diagnosztikus rendszer, amely pontokra és meridiánokra alapozott és teljesen különbözik a nyugati orvoslástól. A kínai orvosok a hagyományos medicinát öt évig tanulják és további két évig gyógynövényekkel foglalkoznak. Az energia harmonikus áramlását és egyensúlyát lehet befolyásolni tűk bevezetésével az akupunktúrás pontokba. Ahol pangás van - szétoszlatni, ahol hiány van - pótolni kell. Melegség esetén hűteni, hidegben melegíteni, stagnálás esetén mozgatni, túlzott aktivitás esetén nyugtatni.

Ez egy szövevényes, de igen gyakorlatias rendszer, ami semmi mást nem tesz, csak felnyitja a kapukat és így a harmónia önmagától helyreáll. A fő meridiánok összeköttetésben állnak a belső szervekkel, a szervek ezeken át fejtik ki hatásukat az egész testre. Az akupunktúrás pontok kiválasztása minden egyes betegség esetén más és más. Valószínű, hogy a kezelés során változnak is, bár vannak bizonyos pontok, amelyeket ismételten is kezelni kell addig, amíg az egyensúly létrejön. Az akupunktúrában használatos tűk általában nagyon vékonyak és rozsdamentes acélból készülnek, bár egyes orvosok szívesebben használnak ezüst vagy arany tűket, viszonylagos nyugtató és tonizáló tulajdonságuk miatt. A tűk nem okozhatnak fájdalmat amikor beszúrják őket.

A tűket különböző ideig hagyják bent, attól függően hogy mi a kívánt hatás, de általában ez az idő nem több 15-20 percnél. A betegség vagy a panaszok megszűnését követően általában ajánlott időnként felülvizsgálatra jelentkezni és az újabb kiegyensúlyozatlanság megelőzése céljából kezelésen átesni. Eredetileg az akupunktúra az egészséget hivatott fenntartani, és az ősi Kínában az akupunktúrás orvost csak akkor fizették, ha páciense egészséges volt.

Aktuális | Kapcsolat | Galéria | A chikung-taichi | Felhasználás | Gyógyászat