Spirituális fejlődés

A spirituális fejlődésre való törekvés minden kultúrában fellelhető. A beavatottak szigorúan őrizték spirituális titkaikat, és csak a próbákat kiállt kiválasztottak előtt fedték fel azokat. A gyakorlatokban az ilyen praktikákat „belső alkímia” néven ismerik. Ezek nagyon magas szintű gyakorlatok, melyek által a gyakorló magasabb létszintekre emelkedhet. A taoista hagyomány három testet különböztet meg: fizikait, érzelmit és spirituálisat.

Ezeket speciális gyakorlatokkal fejlesztették. Energiájuk frekvenciájának és mennyiségének növelésével spirituális testet alkottak. Ez sokszor meditáció közben, spontán következett be. Ekképpen fejlesztik taoista szerzetesek a kolostorokban spirituális testüket, finomítják energiájukat. Ezért ábrázolják különféle kultúrákban a szenteket, magas spirituális szintű embereket a fejük felett, vagy az egész testük körül dicsfénnyel. Mivel ezek az emberek a szokásosnál magasabb szinteken léteznek, testük ténylegesen fotonokat bocsát ki.

Különféle technikákkal finomítják, tisztítják magukat, s így egyre magasabb energiaszintekre emelkedhetnek. A szem számára láthatatlan érzelmi és spirituális testüket művelik, ami alapvető feltétele minden spirituális gyakorlatnak.