Gyógyítás

A chikung gyakorlati alkalmazásainak egyik fontos eleme a betegségek gyógyítása. A kínai orvosok a chi áramlásáról szerzett ismereteikre támaszkodva addig kutattak, amíg különféle betegségek és egészségügyi problémák kezelésére megfelelő mozgásokat találtak. Ezeket a gyakorlatsorozatokat mindenki önmaga végzi, sorrendben és mindig egyformán.

A másik gyógyítási forma a külső gyógyítás. Ebben az esetben egy gyógyító kezeli a beteget, meghatározott sorrendben végrehajtott kézmozdulatok segítségével, amelyek a betegségek és tünetek függvényében változnak. A chikung gyakorlatok állásai, lépései és mozdulatai során az egyes meridiánokban az energiaáramlás szabaddá válik. Végül minden fő vezetékben szabadon és kiegyensúlyozottan kering az energia a gyakorlat végzése után.

Az egészségfenntartó és gyógyító hatás tehát annak köszönhető, hogy függetlenül attól, hogy a gyakorlat előtt volt-e energia hiány illetve fölösleges felhalmozódás valamely szervben és a hozzátartozó meridiánban, mindenhol a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű chi fog keringeni.