Harcművészetek

A harci művészetek gyakorlására nagy szükség volt hajdan a templomi tulajdon és az utazások biztonsága érdekében. Ekkor széles körű kutatás és fejlesztés kezdődött a chi harcművészeti alkalmazása területén. Amikor felismerték, hogy a chi kiegyensúlyozott és akadálytalan áramlása az élet és a jó-lét feltétele, kutatni kezdték, hogyan lehet az ellenfél chi áramlását befolyásolni.

A harcművészetek mesterei megállapították, hogy a több száz akupunktúrás pont közül 108 támadható ütéssel, nyomással, fogással, rúgással. A halált, bénulást vagy eszméletvesztést okozó pont-támadásokat valamint a légzés és a verőerek lezárásának technikáit a kung fu legmagasabb szintű művészetének tekintik. Az alkalmazott chikung avatott tanítványa sérthetetlenné válhat ütésekkel, vágásokkal és szúrásokkal szemben.

Ezt Tiea Bu Shan-nak (páncéling) vagy Gin Chung Tsao-nak (aranyharang) nevezik. Ezzel találkozhatunk a fizikai sérthetetlenség demonstrációi közben. Úgy érik el, hogy a chi-t egy speciális területre összpontosítják, minimálisra csökkentve a sérüléseket. Ezt az edzéstípust máig is gyakorolják és kutatják.